Qui som

La Biblioteca Col·lectiva és una col·lecció autogestionada amb una àmplia varietat de materials impresos sobre els moviments socials i polítics. Principalment, els idiomes dels què es compon la Biblioteca són alemany (majoritàriament), anglès i castellà. Però, també es poden trobar en altres idiomes com italià, francès, català o grec.

La Biblioteca es va fundar el 1992, inicialment concebuda com una biblioteca domèstica, en Brunnenstraße 6/7, casa ocupada el 1990 i legalitzada el 1991. Aquí va anar passant d’un edifici a un altre dins l’enorme complex que formen i va funcionar amb diferents noms, com Biblioteca Autònoma de Lectura o Biblioteca Comunitària. El 2006 es va traslladar a l’ala sud de l’antic Hospital Bethanien, a Berlín-Kreuzberg; i va passar a formar part del centre sociocultural, polític i artístic, New Yorck a Bethanien, ocupat el 2005 i legalitzat a partir de 2009. Per tant, des de la seva fundació sempre ha format part de contextos polítics autoorganitzats.

En l’actualitat, estem intentant completar diverses col·leccions de publicacions periòdiques i revistes d’arreu del món. Així com crear noves col·leccions a través de materials que ens donen, aconseguim o comprem. Un dels nostres objectius és poder catalogar tot el material que es troba a la Biblioteca perquè les persones hi puguin tenir accés. Una altra particularitat de la nostra Biblioteca és la col·lecció de cartells sobre diversos temes socials i polítics de les darreres dècades, que comprèn diversos milers d’exemplars; i una petita col·lecció d’adhesius.

Degut a les xarxes construïdes durant tots aquests anys amb altres grups i persones, podem parlar d’una „Biblioteca viva„. Per nosaltres, aquest concepte és resultat de l’intercanvi que sorgeix de la proximitat amb tota la gent que la enriqueix a través de les seves visites, aportacions i coneixements. Per això, el fons de fullets, cartells, pamflets i materials autoimpresos s’amplia cada dia. Al mateix temps, la Biblioteca també pretén ser un espai obert de recerca, oferint la possibilitat de conèixer la història i poder reescriure-la.

Des de desembre de 2012, per exemple, la Biblioteca ha organitzat regularment lectures de llibres interessants i ha presentat projeccions de pel·lícules, de vegades en col·laboració amb la llibreria Schwarze Risse o el Anarchistisches Infocafé. També col·laborem amb Berlin Besetzt en un mapa il·lustrat sobre l’okupació a Berlín.

A més, l‘Arxiu de Cartells participa regularment en exposicions sobre resistència urbana i altres temes socials i polítics prestant cartells o coorganitzant-les directament. El 2015, vam participar al Kämpfende Hütten; el 2020 a l’Entsichern-Kongress a Mehringhof; aquest mateix any vam col·laborar amb l’exposició Poröse Stadt – Grenzgänge des Urbanen al Kunstraum Bethanien; i més tard amb Besetzen Sowieso! – Besetzte Häuser in Ostberlin que va tenir lloc a diferents localitzacions.

Actualment, ens trobem submergides en un procés de millora en què comptem amb moltes idees i ganes de tirar endavant aquest projecte. No obstant això, necessitem el suport de més gent perquè això sigui possible. Per això, estem buscant un nou espai on poder socialitzar tots els materials dels què disposem, així com millorar l’accés i que totes siguem benvingudes en un espai que serveixi de pont per enfortir i crear xarxes de solidaritat i suport mutu a través de la història passada, present i futura.

Si vols rebre informació sobre nous llibres o activitats que realitzem, pots enviar-nos un correu electrònic a kollektivbibliotek@so36.net

Dieser Beitrag wurde unter Bibliothek, General veröffentlicht. Setze ein Lesezeichen auf den Permalink.